Zastanawiasz się jak zrobić pysznego burgera ?

Najważniejsze w przygotowaniu burgerów to świeże i najwyższej jakości składniki od sprawdzonych dostawców! Zaczynając od wyboru właściwego rodzaju mięsa kończąc na sosach własnej produkcji.

Soczyste mięso, kolorowe warzywa i świeża chrupiąca bułka to kluczowe elementy udanego Burgera. Możesz też zrobić wersje burgera WEGE! Do takich burgerów świetnie będą nadawać się kotleciki z tofu, ciecierzycy czy kaszy jaglanej albo kotlety na bazie soi. Jako alternatywa, świetnie będzie również pasował panierowany ser Camembert.

Jak przygotować mięso?

Najlepsze będzie dobrze ukrwione i lekko przerośnięte tłuszczem mięso wołowe.

Wybierz mięso:

Mięso rozłóż na desce, posyp pieprzem, mieszanką przypraw, czosnkiem, skórką z cytryny, natką pietruszki oraz ewentualnie zeszkloną cebulką. Możesz też użyć również innych przypraw i dodatków (wedle preferencji). Następnie zmiel je w maszynce do mięsa sitkiem o grubych oczkach (mięso ma być grubo zmielone z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa).

Możesz również zmielić mięso w maszynce a potem dodać przyprawy i mieszać masę dłońmi przez kilka minut aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Potem uformuj kulki w takiej ilości ile kotletów potrzebujesz, rozpłaszcz je na grubość ok. 2 cm, następnie smaż na patelni do uzyskania idealnego wysmażenia, które chcesz osiągnąć. Sugerujemy czas grillowania 3 min na jednej i drugiej stronie, wtedy będą idealnie soczyste.

Jakie sosy polecamy?

-czosnkowy

-bbq

-musztarda

-pomidorowy

Sosy dobieraj do własnych preferencji 🙂

Sposób przygotowania burgera:

1. Dół bułki posmaruj wybranym sosem.

2. Na sos połóż rukolę bądź sałatę (wedle uznania).

Pod mięso możesz dodać również ostre papryczki, prażoną cebulkę lub inne dodatki tego typu.

3. Grillowaną wołowinę lub innego rodzaju mięso kładziemy na rukoli/sałacie z dodatkami takimi jak:

Twój ulubiony rodzaj sera, bekon, chorizo czy inna kiełbaska, różnego rodzaju powidła a może jajko sadzone? Albo słodkie dodatki np. ananas czy żurawina.

4. Następnie dodaj pokrojone warzywa, najlepiej pomidor, cebula zwykła lub czerwona, ogórek świeży lub kiszony. Dodatkowo możecie użyć świeżego awokado albo ewentualnie zrobić guacamole.

5. Górę bułki również posmaruj sosem.

6. Przykryj całość górą bułki i GOTOWE !

Wskazówki:

*Nie przesadź z ilością przypraw, żeby nie zepsuć smaku mięsa.

*Usmaż mięso do takiego stopnia, który preferujesz tzn: rare, medium albo well done.

*Bułka powinna być idealnie przyrumieniona w piekarniku czy opiekaczu.

*Sosy najlepiej zrobić samodzielnie (większa satysfakcja 🙂 )

*Przepis możesz dowolnie modyfikować na swój sposób.

Ciesz się SWOIM PYSZNYM BURGEREM!