Chcesz zrobić samodzielnie burgery w domu i szukasz inspiracji? Dobrze trafiłeś bo mamy dla Ciebie przepis na bułki, które idealnie będą pasowały do Twojego burgera.

- 375 g mąki pszennej typu 550
- 265 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- 30 ml oleju rzepakowego
- 5 g soli
- 1 duże jajko
- sezam
Przygotowanie ciasta drożdzowego:
- 250 ml mleka podgrzać żeby było lekko ciepłe, wymieszać z jedną łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki.
- Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i zostawić na 10-15 min. do wyrośnięcia.
- Sól,cukier i resztę mąki wymieszać w misce, dodać zaczyn i olej.
- Wyrobić ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
Podziel ciasto najlepiej na 6 części, uformuj z niego bułki. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia i poukładaj na niej w dużych odstępach uformowane ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką na ok. 30-40 minut. Żółtko wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj bułki następnie posyp sezamem. Nagrzej piekarnik do 200°C (góra-dół), piecz bułki przez ok. 15 min.
Twoje bułki są już gotowe a przepis na burgera znajdziesz u nas na stronie 🙂