Chcesz zrobić samodzielnie burgery w domu i szukasz inspiracji? Dobrze trafiłeś bo mamy dla Ciebie przepis na bułki, które idealnie będą pasowały do Twojego burgera.

Składniki:

Przygotowanie ciasta drożdzowego:

  1. 250 ml mleka podgrzać żeby było lekko ciepłe, wymieszać z jedną łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki.
  2. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i zostawić na 10-15 min. do wyrośnięcia.
  3. Sól,cukier i resztę mąki wymieszać w misce, dodać zaczyn i olej.
  4. Wyrobić ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.

Podziel ciasto najlepiej na 6 części, uformuj z niego bułki. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia i poukładaj na niej w dużych odstępach uformowane ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką na ok. 30-40 minut. Żółtko wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj bułki następnie posyp sezamem. Nagrzej piekarnik do 200°C (góra-dół), piecz bułki przez ok. 15 min.

Twoje bułki są już gotowe a przepis na burgera znajdziesz u nas na stronie 🙂

Życzymy smacznego !