W czasach kiedy modnym jest bycie fit, a coraz częściej liczenie kalorii wchodzi zwykłym Kowalskim w krew wydawałoby się, że Fast Foody odejdą w niepamięć. Jednak moda na burgery nie przemija. Dlaczego tak jest? Zobaczmy co składa się na typowego burgera i skąd się wywodzi to danie. 

Czym jest i skąd się wziął burger? 

Burgery w Polsce przeszły długą drogę od zwykłych dworcowych przekąsek z wątpliwej jakości składników do eleganckich lokali z klimatem, w których serwują pełnowartościowe jedzenie. Porcja najlepszej jakości mięsa mielonego w świeżej lekko przypieczonej bułce. Do wyboru mamy bułkę pszenną, żytnią, a nawet bezglutenową. Brzmi przepysznie! 

Dobierając mięso  do burgera musimy pamiętać o tym by dobierać mięso w pełnym kawałku a nie gotowe mielone z supermarketów. Rekomenduje się wybór antrykotu lub karkówki. Wiele osób wskazuje burger jako danie prosto z Ameryki. Nic bardziej mylnego! Spekuluje się, że hamburger jako potrawa wywodzi się z niemieckiego Hamburga i został przywieziony przez imigrantów do Stanów Zjednoczonych pod koniec XIX wieku na długo przed tym, jak powstały słynne sieciówki z tego typu daniami. Statystycznie w ciągu roku w Stanach Zjednoczonych Ameryki sprzedaje się około 50 miliardów burgerów. W zależności od upodobania burgery można komponować z wielu różnych składników, takich jak świeże warzywa i przeróżne sosy. 

Dlaczego moda na burgery nie przemija?

Różnorodność składników i metod podania sprawiają, że Burgery w Warszawie zyskują na popularności z roku na rok. Lokale nieustannie wymyślają coraz to nowsze receptury, aby przyciągnąć fanów tego fast foodu. Oprócz standardowych burgerów z ogórkiem konserwowym czy pomidorem możemy spotkać kompozycje ze świeżą rukolą, awokado, czerwoną cebulą czy też kiełbasą chorizo. Ta różnorodność składników pozwala uzyskać zestawy które przypadną do gustu nawet najwybredniejszym podniebieniom. To sprawia że moda na burgery nie przemija, bo nawet nie ma się kiedy znudzić.  Ważną kwestią przy wyborze burgera jest stopień wysmażenia mięsa. Najczęściej spotykany stopień wysmażenia wołowiny w burgerze to medium-rare, czyli średnio krwisty. Charakteryzuje się tym że mięso w środku będzie delikatnie różowe i soczyste. Jeśli wolisz bardziej krwiste mięso wybierz stopień wysmażenia rare lub well done jeśli preferujesz mięso bardziej wysuszone. Dobrej jakości burgerownie oferują wybór stopnia wysmażenia przy zamówieniu. Jeśli nie wybierzemy sami, domyślnie mięso będzie w stopniu medium-rare. Żyjemy w ciągłym biegu, nie zawsze znajdująć czas na przygtowanie posiłku w ciągu dnia. Dobrą alternatywą dla samodzielnego gotowania są najlepsze burgery w Warszawie. Wygodą naszych czasów jest możliwość zamówienia jedzenia do domu, a zaoszczędzony czas możemy poświęcić na dalszą pracę bądź rozrywkę. Jeśli natomiast szukamy okazji by wyjść z domu i spotkać się ze znajomymi, burgerownie zapraszają do lokalu gdzie można dobrze zjeść i miło spędzić czas.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze burgerowni? 

Przy wyborze miejsca w którym chcemy zjeść burgery w Warszawie musimy pamiętać o kilku podstawowych rzeczach. Najważniejszą sprawą jest gwarancja zawsze świeżych składników i najlepszej jakości dobrego mięsa. Bardzo ważne jest by bułka była miękka, ale zbita – najlepiej pszenna. Bardzo często burgerownie wypiekają pieczywo samodzielnie, bądź też zamawiają je u piekarza, by uzyskać najlepszą jakość. Bułka powinna być delikatnie podgrillowana tuż przed podaniem, by zyskała delikatną chrupkość. Coraz większy trend na burgery powoduje także wysyp lokali, które nie gwarantują dobrego jedzenia, dlatego ważne jest by odwiedzać pewne miejsca z dużą ilością zadowolonych klientów. Warto odwiedzić Lokal Dobra Buła na Ursusie w Warszawie. Wybierając odpowiedni lokal warto sprawdzić zróżnicowanie pozycji w Menu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Name *