Burger jest znany jako fast food, jednak dobrej jakości danie tego typu nie jest proste do wykonania i nie zawsze jest takie „fast” jak nam się wydaje. Burger jest daniem, które jest bardzo sycące i można w nim zawrzeć różne smaki. Łączy kuchnie z różnych krańców świata i przyrządzany jest nawet w krajach Dalekiego Wschodu. Odmiany burgerów bez względu na swoją zawartość mają jednak jedną wspólną cechę – muszą być odpowiednio przyrządzone.


Przyrządzanie mięsa w burgerze

Najbardziej klasycznym dodatkiem do burgera jest mięso. W klasycznych burgerach jest to mięso wołowe, najlepiej wykorzystać antrykot lub szponder wołowy. Jeśli chcemy, by mięso miało odpowiednią konsystencję, warto kupić je w całości i zmielić samodzielnie na małych oczkach. Aby burger nie był zbyt suchy możemy dokupić sam tłuszcz wołowy. Proporcja między mięsem, a
tłuszczem powinna wynosić około 8:2, czyli osiem porcji mięsa i dwie porcje tłuszczu. Ze zmielonego mięsa uklepujemy niezbyt wysokie kotlety tak, by na każdym poziomie były takiej samej wysokości. To ważne, ponieważ mięso musi odpowiednio dosmażyć się w środku. Burger powinien być grillowany, bez dodatku tłuszczu z obu stron. Można wybrać różne stopnie wysmażenia mięsa – burgery Warszawa preferują średnio lub mocno wysmażone mięso. Stopień wysmażenia sprawdzamy po kolorze środka burgera. Jeśli nie chcemy naruszać jego struktury, warto sprawdzić temperaturę w jego środku, za pomocą specjalnej sondy z możliwością mierzenia temperatury. Średnio wysmażone mięso powinno w środku mieć około 60-70 stopni Celsjusza, za
to bardziej wysmażone około 80 do 90 stopni. Burger powinien być smażony z obu stron do uzyskania brązowego koloru. Jeśli chodzi o doprawienie mięsa, to wystarczy nam jedynie grubo
mielona sól oraz pieprz czarny. Dobre mięso oraz dodatki dopełni smak burgera.

Bułka i dodatki

Zarówno bułka, jak i dodatki do burgerów są bardzo ważne, zwłaszcza w burgery Bemowo. Wiele restauracji wykonuje samodzielnie własne bułki, co daje nam świetnej jakości kanapkę. Wykonanie bułek jest bardzo proste: bułki do burgerów muszą być wykonane z dodatkiem mleka, a także drożdży i mąki tortowej typu 650. Dodatkiem jest również cukier, który aktywuje drożdże do rośnięcia, a także sól. Bułki wyrabia się dość długo, by ciasto było plastyczne. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i tworzymy z nich małe kule, które później lekko spłaszczamy. Powinny być włożone do pieca do wyrośnięcia na około pół godziny. Piec ustawiamy na funkcję parowania. Bułki, które pieką się również z funkcją parowania są znacznie bardziej puszyste i świetnie się je kroi. Najlepsze burgery Warszawa nie oszczędzają również na dodatkach. Wiele burgerów jako czołowy dodatek stosuje ser cheddar, który idealnie się rozpuszcza, dając nam świetne połączenie smakowe. Dodatkowo stosowane są warzywa, takie jak pomidor, czy cebula oraz sałata karbowana, która nie tylko estetycznie wygląda, ale dzięki swojej lekkiej chrupkości oraz słodyczy nieco łagodzi smak cebuli oraz ostrych sosów. Jeśli chodzi o sosy, to burgery Warszawa wykonują własne autorskie sosy. Najbardziej charakterystyczny jest sos barbeque – lekko słodki, z dodatkiem śliwki oraz korniszona. Obowiązkowym elementem burgera jest także ketchup, najlepiej również wykonany samodzielnie ze świeżych pomidorów, z dodatkiem cukru oraz octu. Dobry burger to prawdziwa sztuka kulinarna, która może łączyć w sobie kuchnie wielu regionów, a nawet całego świata. Podążając za czeskimi inspiracjami, burgery mają również w sobie jako dodatek smażony ser, który świetnie łagodzi wszelkie ostre elementy, takie jak choćby papryczki jalapeno. Świetnie sprawdza się także dodatek w postaci krewetek, czy też cienkich frytek smażonych na głębokim tłuszczu wołowym. Możemy również spotkać burgery z jajkiem sadzonym, czy smażonymi pieczarkami. Wszystkie burgery, niezależnie od swojego rodzaju powinny być jednak przede wszystkim wykonane z najlepszej jakości mięsa, podobnie jak najlepsze burgery Warszawa, a także z dodatkiem sezonowych warzyw, które dopełnią smak dania i sprawią, że poczujemy nieco rześkości oraz ciekawy aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Name *